Wat is lokaal reizen?

Wat is lokaal reizen?

Bij het openen van onze website zie je het natuurlijk meteen; ‘Bij vertrouwde locals’, maar wat is lokaal reizen eigenlijk?

Het begint al bij het begin, hoe ga jij je reis indelen? Kies je voor een reisbureau dat alles voor je regelt of kies je om het zelf te doen? Reizen brengt ons naar nieuwe plekken waar wij nieuwe ervaringen op doen, andere culturen ontdekken, mensen ontmoeten, nieuwe talen leren, verschillende soorten eten ontdekken en bezienswaardigheden ontdekken. Even uit huis helpt je om de routine los te laten van je werk en wellicht de drukte van je gezin. Het helpt je om stress los te laten en even te ontspannen.

Zodra jij ervoor kiest om je reis zelf te ‘plannen’ stap jij de wondere wereld van het ‘lokaal reizen’ al binnen. Door een accommodatie nabij een ‘stad’ te kiezen kun jij je openstellen naar de lokale bevolking. Contact zoeken met de lokale bevolking zorgt ervoor dat jij de speciale plekjes opzoekt die niet op Tripadvisor staan. Soms kun je er zelfs voor kiezen om nog meer de lokale community in te duiken, wellicht is het een drempel: primitief, geen vrijheid en het kan best ongemakkelijk zijn maar het is zeker een aanrader.

Zonsondergang op een dijk in Friesland

Lokaal reizen in Nederland

Kan dat? Ja dat kan zeker. Wij hebben verschillende accommodaties die hier zeker op aan sluiten, bekijk hier één van onze goedkope accommodaties bij onze hostess Ria in Amersfoort. Maar wat doe je dan tijdens een lokale reis door Nederland?

Nederland is een klein land maar ook een heel groot multicultureel land, door de jaren heen zijn hier immigranten gekomen, expats en vluchtelingen. Dit heeft Nederland een stuk groter heeft gemaakt maar ook een gemixt land. Stel jij komt uit bijvoorbeeld Sint-Annaparochie en jij bent nog nooit de afsluitdijk over geweest om Noord-Holland te ontdekken is dit een mooie eerste stap. Wij hebben verschillende vertrouwde hosts in Den Helder die jou de geschiedenis vertellen en je een hele mooie ervaring meegeven.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in een chalet te overnachten met het gezin, is dit dan ook lokaal? Jazeker, onze hosts zullen jou en je gezin met open armen ontvangen en je de ins-en- outs over de regio vertellen. Bijvoorbeeld deze fantastische stacaravan van Sharon in Kropswolde.

Een lokale markt tussen Colombo en Nuwara Eliya, Sri Lanka

Lokaal reizen in het buitenland

De associatie met lokaal reizen wordt hier vaak mee gelegd, terwijl zoals je hierboven las het uiteraard ook gewoon in Nederland kan. Hieronder hebben wij enkele belangrijke punten benoemd die te maken hebben met lokaal reizen in het buitenland.


  • Gebruik lokaal vervoer
  • Kom in contact met mensen die in de stad of het dorp wonen die jij bezoekt of mede-toeristen die ook naar dezelfde bezienswaardigheden gaan. Heb je wel eens van apps als Duolingo of Memrise gehoord? Via deze apps kun je gratis verschillende talen leren, zo kun je beter communiceren met de echte locals of een drankje bestellen in het restaurant in de lokale taal.

  • Duik niet te veel de tijdschriften in
  • In verschillende reis tijdschriften staan prachtige foto’s, maar in werkelijkheid is dat (vaak) niet zo. Vertrouw op de omgeving en op jezelf om de juiste plekjes te ontdekken zonder vooraf een uitgebreid plan te maken.

  • Ga met respect met de locals om
  • Als je bijvoorbeeld naar Thailand, gaat is het onfatsoenlijk om de onderkant van je voeten te laten zien of bijvoorbeeld als je naar een Islamitisch land, gaat is het onfatsoenlijk en niet gepast om te korte kleding te dragen.

Wil je wel lokaal reizen maar vind je het momenteel nog spannend? We hebben zelfs villa's en appartementen waarbij je een ‘lokale’ behandeling krijgt. Onze host staat namelijk 24/7 voor jou klaar, en geeft aan waar de prachtige plekjes zijn in de omgeving.