Particulier jouw ruimte blijven verhuren ondanks Corona-virus? Lees onze tips en adviezen!

Particulier jouw ruimte blijven verhuren ondanks Corona-virus? Lees onze tips en adviezen!

We kunnen er niet meer omheen, het Corona-virus heeft ook in Nederland toegeslagen. Waar de één vrij nuchter op de situatie reageert, is de ander in paniek gaan hamsteren. Als particuliere verhuurder via bijvoorbeeld Airbnb, Musjroom of Couchsurfing heb je er ook mee te maken. Want blijf jij verhuren of vind je het onverstandig om - met het oog op mogelijke besmetting - ‘vreemden’ in je huis toe te laten?

Waarom jij succesvol kunt blijven verhuren

Als particuliere verhuurder maak jij je misschien zorgen over verlies aan inkomsten. We zullen er niet omheen draaien, dit is reëel. De horeca heeft er flink last van; klanten annuleren hun reserveringen uit angst voor besmetting. Maar laat je niet ontmoedigen. Wat jouw positie op dit moment sterk maakt is dat jij als verhuurder geen locatie runt waar meer dan 100 mensen tegelijk zijn.

Grote hotels moeten op dit moment maatregelen nemen die voor jou niet aan de orde zijn. De meeste verhuurders van Musjroom bieden enkele slaapplaatsen aan, so no worries. Als jij je aan de richtlijnen van de Rijksoverheid houdt - en hier transparant over communiceert, zie punt 3 - laat jij je gasten zien dat zij met een gerust hart bij jou kunnen boeken. Wie weet krijgt de particuliere verhuur hier juist een boost door. We hopen het wel!

Tips en adviezen om succesvol te blijven verhuren

Wij - van Musjroom - krijgen momenteel veel vragen van huurders en verhuurders over de risico’s van particuliere verhuur met betrekking tot het Corona-virus. Vooralsnog is er geen reden om de verhuur volledig te staken. Maar - en dit is heel belangrijk - dan dienen de richtlijnen van de Rijksoverheid in acht genomen te worden. Wij hebben een lijstje van tips en adviezen voor je opgesteld dat je kunt gebruiken.

1. Blijf relaxed!

We beginnen dit lijstje met het advies om rustig te blijven. Dit klinkt misschien makkelijker dan het is, maar wel heel belangrijk. In paniek worden meestal geen handige beslissingen genomen. Vertrouw op de richtlijnen zoals opgesteld door de Rijksoverheid. Wij baseren onze adviezen op deze richtlijnen. Deze zijn namelijk opgesteld door specialisten met kennis van zaken.

Op het moment worden de meest idiote tips en trucjes gedeeld op social media. In veel gevallen is er geen bronvermelding waaruit blijkt dat dit gebaseerd is op wetenschappelijk bewijs. Wees kritisch op wat je leest en neem niet zomaar alles aan. Betrouwbare informatie vind je bij bonafide bronnen, zoals de Rijksoverheid en RIVM.

2. Verklein de kans op besmetting met het Corona-virus

Om de kans op besmetting met het Corona-virus zoveel mogelijk te beperken kun jij als verhuurder een aantal maatregelen treffen. Wij hebben hier gebruik gemaakt van de richtlijnen van de Rijksoverheid.

Maatregelen om besmetting en verspreiding van het Corona-virus te voorkomen:
 • Breng jouw gasten vóór aankomst op de hoogte van de genomen maatregelen en geldende regels (zie punt 3).
 • Geef jouw gasten bij aankomst een geprinte lijst van de genomen maatregelen en geldende regels (zie punt 3).
 • Neem geen boekingen aan als je (milde) verkoudheidsklachten hebt.
 • Zorg voor voldoende handzeep en papieren handdoekjes voor jou en jouw gasten.
 • Bied jouw gasten papieren zakdoekjes aan en zorg voor voldoende voorraad.
 • Was regelmatig je handen met water en zeep en droog af met papieren handdoekjes.
 • Herinner je gasten er regelmatig aan om de handen te wassen.
 • Gebruik papieren zakdoekjes als je moet hoesten en niezen en gooi deze na gebruik direct weg.

3. Informeer jouw gasten voor en na aankomst

Wanneer jouw gasten een boeking hebben geplaatst kun je hen via mail op de hoogte brengen van de maatregelen die jij hebt genomen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je jouw gasten op de hoogte brengt van de regels die gelden om verspreiding van het Corona-virus te voorkomen. Bij aankomst kun je jouw gasten een geprint overzicht geven van de geldende regels.

Je kunt onderstaande punten gebruiken om je gasten te informeren:

 • Indien je last hebt van (milde) verkoudheidsklachten, dien je de boeking te annuleren.
 • Ik verheug me op je komst, maar kan je helaas geen hand geven.
 • Bij aankomst verzoek ik je om je handen te wassen met - op de locatie aangeboden - water en zeep en af te drogen met papieren handdoekjes.
 • Tijdens je bezoek was je je handen regelmatig met - op de locatie aangeboden - water en zeep en droogt ze af met papieren handdoekjes.
 • Hoest en/of nies alleen aan de binnenkant van je elleboog.
 • Was regelmatig je handen met water en zeep en droog af met papieren handdoekjes.
 • Maak gebruik van de - op locatie aangeboden - papieren zakdoekjes als je moet hoesten of niezen. Direct na gebruik gooi je de zakdoekjes weg.

Voordelen van particuliere verhuur via Musjroom tijdens de Corona-crisis

Gezien de huidige situatie biedt Musjroom een aantal voordelen ten opzichte van andere aanbieders zoals Airbnb en Booking.com.

Voordelen van verhuren via Musjroom:

 • Overnachtingen boeken tot op het allerlaatste moment.
 • Gemakkelijk en gratis annuleren.
 • Met het oog op de huidige stand van zaken heeft Musjroom maatregelen genomen zodat niet meer dan 2 gasten per boeking geaccepteerd worden.
 • Gebruikers van Musjroom zijn vooral nationale, lokale reizigers. Dit brengt nog steeds minder risico met zich mee dan internationale reizigers.
 • Bij Musjroom bepaal je zelf wie je accepteert als gast, bij andere partijen kun je niet weigeren.
 • 24/7 support