Hoe maak ik mijn accommodatie coronaproof en schoon?

Hoe maak ik mijn accommodatie coronaproof en schoon?

Het hebben van een schone accommodatie is natuurlijk een must, alleen in deze tijd is het natuurlijk extra belangrijk. In deze blog gaan wij kort vertellen over het schoonmaken van een vakantiehuisje of ander verblijf. Daarna kun je aan de slag met het gebruiken van de tips in je eigen Musjroom accommodatie. Ben je nog geen host? Aarzel niet om de 'Become a host' pagina te bekijken.

Wat is een schone accommodatie?

Er is geen specifieke richtlijn naast de reviews van de gasten, maar je kan jezelf als host altijd afvragen: ‘Zou ik hier willen verblijven?’

Een schoonmaakbeurt in een ‘simpele’ accommodatie met twee verdiepingen (drie slaapkamers, twee badkamers en een keuken) duurt gemiddeld 90 minuten, als je het alleen doet. Het is belangrijk dat het schoonmaken secuur gebeurt en dat je als schoonmaker gebruik maakt van schoonmaak handschoenen. Je maakt namelijk gebruik van o.a. bleek, schoonmaak azijn, schoonmaak doekjes en meer. Dit kan zonder schoonmaak handschoenen een negatieve werking hebben op je huid en dus huidirritaties veroorzaken.

Uiteraard moet je ook denken aan het coronavirus (COVID-19), het is daarom erg belangrijk dat je voordat jij of de gasten het vakantiehuisje betreedt het goed laat doorluchten.

Schoonmaak handschoenen
 • Woonkamer/ entree
 • Als de gast de accommodatie binnenkomt moet het fris ruiken, de eerste indruk is altijd het belangrijkste. Bovendien is het erg belangrijk dat er geen bewijs is dat er vorige gasten zijn geweest, denk aan; haren op de bank, kruimels tussen de stoelen, een natte wasbak, een vriezer waarbij ijs vorming is gaan optreden et cetera.

 • Badkamer schoonmaken
 • Het is belangrijk dat je tijdens het schoonmaken van de badkamer eerst alle flesjes, troepjes en andere dingen die jouw in de weg kunnen zitten weggooit. Zoals bij het binnenkomen van het huis doe je ook in de wc boven (als die aanwezig is) bleek/ wc eend in de wc. Stof eerst alles af vervolgens stofzuigen en dan begint met schrobben. Vooral de voegen voeren hier een belangrijk rol in. Zorg ervoor dat je tussendoor even stopt, laat intrekken en daarna afspoelt met warm water. Als je een vloer hebt die het toelaat kun je eventueel met de douchekop de gehele vloer natmaken en daarna met de dweil afnemen. Zorg dat je na het schoonmaken geen sporen meer ziet van water, ook niet in de badkuip/ wasbak.

 • Slaapkamer schoonmaken
 • Zorg ervoor dat je de kamer eerst afstoft en dan begint met stofzuigen. Stofzuigen onder de bedden is ook erg belangrijk aangezien er onder bedden altijd hotspots van stof bevinden.

 • Keuken
 • Sommige verhuurders kiezen ervoor om heel snel de keuken te reinigen maar dat is natuurlijk niet altijd slim. Niemand houdt natuurlijk van vieze lepels. Het belangrijkste is dat je niet alleen de inventaris gaat tellen maar ook alles van tevoren in de vaatwasser zet en natuurlijk de vaatwasser laat draaien tijdens het schoonmaken van andere ruimtes.

Schone keuken

Welke schoonmaak/ reinigingsmiddelen heb ik nodig?

Je kan de artikelen gemakkelijk kopen bij de Action, supermarkt of online bestellen. Eventueel kan je de checkbox gebruiken om aan te geven wat je al hebt en wat je nodig hebt.

Hoe ga ik mijn accommodatie schoonmaken?

Zoals wij in het begin van de blog al aangaven is het belangrijk dat je denkt aan de richtlijnen van het RIVM over het coronavirus. Bij het binnen gaan zo snel mogelijk alle ramen open zetten of vraag de gast bij aankomst om na het verblijf de ramen open te zetten. Ook wordt er aangeraden om een mondkapje te dragen om jezelf te beschermen tegen het coronavirus.

 • Structuur
 • Het is belangrijk dat je gestructureerd te werk gaat, de voorbereiding is dus erg belangrijk. Vervolgens kun je het beste eerst boven beginnen en dan naar beneden te werken. Wat je allereerst wel doet is de beneden toilet even insmeert met toilet bleek daarna ga je naar boven.

 • Maak het jezelf makkelijk
 • In plaats van alles mee te slepen of om het moeilijker te maken voor je eigen schoonmakers is het handig om een aantal schoonmaak attributen al in de accommodatie te hebben. Denk aan een stofzuiger, (buiten) bezem, dweil en een plumeau.

 • Ruim eerst op
 • Hebben je vorige Musjroom of misschien wel Airbenb gasten iets op de grond laten liggen? Geen probleem natuurlijk, maar zorg ervoor dat de gehele vloer alvast leeg is. Zo kan jij straks makkelijker stofzuigen/dweilen en/of ontstoffen.

 • Geef het schoonmaakmiddel intrek tijd
 • Zoals ik in het eerste punt al aangaf is het belangrijk dat je nadat je het vakantiehuisje binnen bent gekomen je de wc laat inweken met de wc gel maar zorg er ook voor dat je op bepaalde plekken in het vakantiehuisje het meteen inbleekt, zo kan het goed intrekken.

 • Na controle
 • Doe altijd nadat je alles schoon hebt gemaakt en je tevreden bent nog een na controle. Het is een veel voorkomende struggle van hosts dat ze het één en ander vergeten en hierdoor een slechte review ontvangen. Wij willen jouw als host hierin beschermen.

Stofzuigen na een feestje

Schoonmaken maar!

Wij hopen dat je door middel van deze blog met een vertrouwd gevoel gaat schoonmaken. Vooral in deze COVID-19 tijd en met wellicht een tweede corona golf opkomst is het zeker handig om je te verdiepen in het schoonmaken.